İlişkilerle ilgili inançlarımızı bir gözden gözden geçirsek “…. ve sonsuza dek mutlu oldular” gibi masallara özgü yaygın yanlış inançlarla karşılaşırız. Evlilik, hatta yakın arkadaşlıklarımız için dahi sanki basit, kolayca bağlanacağımız, çatışma yaşamayacağımız pür mutluluk içerecek ilişkiler olacağı beklentisi taşırız.
Tabiî ki gerçekler böyle değildir. Evlilikte temel nokta mutluluk değildir, birlikte büyümek, emek vererek ilişkiyi güzelleştirmektir. Ve bu bütün kişilerarası ilişkiler için de geçerlidir. Oysa çocukluk, ergenlik hatta erken erişkinlik dönemlerimizde dahi ilişkilerin nasıl yürüdüğü hakkındaki bilimsel bilgilerden asla söz edilmez. Bağlanma teorisi, aile sistemleri, insan gelişimi ya da iletişim konularında psikoloji dersi almış olsanız dahi, sıradan insanlar olarak hayatınızdaki ilişkilerde başarıyı nasıl yakalayabileceğinize dair bir eğitim asla alamazsınız.
Yaşamamız boyunca ne kadar çok kişiyle karşılaşacağınızı, arkadaş olacağınızı, çalışacağınızı, hatta âşık olacağınız gerçeğini de göz önüne alırsanız ilişkiler konusunda bilgi sahibi olmanız hayatta kalmak için olmazsa olmazlarınızdan olmalıdır. Bilimsel çalışmalarda da destekleyici ilişkilerin, duygusal desteğin varlığının uzun ömürle ilişkisi gösterilmiştir. İlişkiler envanterimizin dolu olduğu duygusu verir, geleceğimize güvenle bakmamızı, başımıza gelebileceklerden korkmamamızı sağlar.
Çift terapisinden geçmedikçe (ya da bir çift terapisti değilseniz) ilişkilerin gerçekte nasıl yürüdüğünü öğrenmemişsinizdir. Kimse size konuşmaya yumuşak giriş yapmayı önermemiştir, nedenini anlatmamıştır.
İhtiyaçlarınızı net, eleştiri suçlama içermeyen olumlu bir dil kullanarak dile getirmenin anlaşmayı sağlayacağını söylememiştir. İşte ilişki terapisi tüm bunlara odaklanır. Yaklaşık 80 yıl süren bir boylamsal çalışmada uzun, sağlıklı, mutlu yaşamayı sağlayan en önemli faktör olarak olumlu ilişkiler bulunmuştur. 50’li yaşlarında ilişkilerinden hoşnut olanlar, 80’li yaşlara geldiklerinde en sağlıklı grubu oluşturmuştu. Çalışmaya göre güçlü ve sağlıklı bağlar daha uzun yaşam süresi, daha iyi sağlık durumu, alkol-tütün kullanımının azlığı ile ilişkili idi, bunların yokluğu yalnızlık ise sağlıkta kötüleşmeye yol açıyordu. Yalnızlık sigara hatta alkol kadar ölümcüldür.
“Yakın ilişkiler, para ya da ünden daha çok insanı yaşamı boyunca mutlu kılar, bu bağlar yaşamın hoşnutsuzluklarından kişiyi korur, zihinsel ve fiziksel çöküşü geciktirir ve sosyal sınıf, IQ, ve hatta genlerimizden daha çok uzun ve mutlu yaşamın güçlü yor dayıcısıdırlar”
Çift terapisinin kullanıldığı alanlar arasında; Çocuk, ergen ve yetişkin ruhsal hastalıklar, Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu ve okul problemleri, Duygusal istismar, ihmal ve şiddet, Ebeveynlik becerileri, Psikoseksüel zorluklar, Çift ilişkileri, Evlilik problemleri ve Boşanma sayılabilir.
Merkezimizde; İlişki Danışmanlığı, Evlilik Öncesi (flört dönemi, nişanlılık) Danışmanlığı, Evlilik Sonrası (evlilik uyum süreci, evlilikte bireysel çatışmalar, ,aileye çocuk katılımı) Danışmanlık Hizmeti verilmektedir. Amacımız; toplumun temelini oluşturan bireylerden başlayarak; çiftlere, yetişkin ve çocuklara psikolojik destek ve rehberlik, danışmanlık hizmeti vererek bireylerde olumlu farkındalıklar oluşturmaktır.
Çift Terapistlerimiz
Aile Danışmanı
Evlilik – Çift – İlişki Terapisi detaylı bilgi ve randevu için bizi 0552 642 17 29 telefon numaramızdan arayabilirsiniz.