Bir psikolog, ruh sağlığı sorunları ve insan davranışlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir sağlık uzmanıdır.
Bir psikolog ve bir psikiyatrist arasındaki fark, bir psikoloğun öncelikle depresif hastaya danışmanlık ve psikoterapi yoluyla yardım etmesidir.
Bir psikiyatrist ayrıca psikoterapi uygulayabilir; ancak ayrıca ilaç reçete edebilir. Psikiyatrist, tıp doktorudur.
Psikolog kimdir ve görevleri nelerdir?
Psikolog Kimdir?
Bir psikolog, doktora derecesine sahip olabilir ve “doktor” olarak adlandırılabilir, ancak tıp doktoru değildir. Öğretim ve araştırma alanlarında da pozisyonlar vardır. Bir psikolog, toplumumuzdan kaynaklanan sorunları ele alır. Psikologlar davranış, duygu, ilişkiler, insan algısı, biliş, kişilik, dikkat ve motivasyon gibi çeşitli kavramları inceler. Dünyanın her yerindeki birçok insan, zihinsel ve duygusal sorunları anlamak söz konusu olduğunda psikologlara başvurur.
Psikologların Görevleri
Psikologlar kişilik testleri, yetenek, mesleki ve zeka testleri gibi testler yapabilirler. Psikologlar, hastaların yaşamlarının zor anlarıyla başa çıkmalarına veya yeme bozukluğu, uyuşturucu veya alkol bağımlılığı, anksiyete, depresyon, ilişki sorunları veya stresten muzdarip hastaları tedavi etmelerine yardımcı olabilir.
Psikolog, hastanın sorunlarını dinler ve hastayı duygusal, zihinsel ve entelektüel olarak değerlendirir. Daha sonra sorunun temel nedenini ve hastanın yaşadığı duygu ve düşünceleri belirleyeceklerdir. Psikolog daha sonra hastanın problemleriyle daha etkili bir şekilde başa çıkabilmek için uygun düşünce süreçleri bulacaktır. Psikolog kimdir ve bir psikolog hastalarını nasıl tedavi eder?
Psikologlar Hastalarını Nasıl Tedavi Eder?
Nöropsikolog, davranışı ve beyin fonksiyonunu incelemek için bilimsel çalışmalar yapar. Gözlemler, görüşmeler, anketler, testler ve diğer yöntemlerle bilgi toplar. Bilgilerini bireyler ve gruplar arasındaki anlayışı artırmak için kullanır. Davranışlarda istenen değişiklikleri yapmalarına yardımcı olmak için bireyler, çiftler ve ailelerle birlikte çalışır. Zihinsel, davranışsal veya duygusal bozuklukları tanımlar ve teşhis eder. Tedavi planları geliştirir ve uygular. Hastaların tedavisine yardımcı olmak için doktorlar veya sosyal hizmet uzmanları ile işbirliği yapabilir.
Psikologlar, bir kişinin eylemlerini etkileyen inançlar ve duygular hakkında teoriler geliştirmek için gözlem, değerlendirme ve deney gibi teknikleri kullanırlar. Ayrıca kişilik, performans, yetenek veya zeka testleri de uygulayabilirler. Olaylar arasındaki davranış kalıplarını veya neden-sonuç ilişkilerini ararlar ve bu bilgiyi, araştırmalarında veya hastaları tedavi ederken teorileri test ederken kullanırlar. Psikolog kimdir ve psikologlar nerelerde çalışır?
Psikologlar Nerelerde Çalışır?
Psikologlar özel muayenehanelerde veya hastanelerde çalışabilirler. Özel sektörde, cezaevlerinde veya savunma kuvvetlerinde çalışabilirler. Bazı psikologlar, bağımsız araştırma veya hastalara bireysel danışmanlık içerebilecek şekilde yalnız çalışır. Diğerleri, hastalıkları tedavi etmek ve genel sağlığı geliştirmek için doktorlar, sosyal hizmet uzmanları ve diğerleri ile işbirliği yapan bir sağlık ekibinin parçası olarak çalışır. Özel muayenehanedeki birçok klinik ve danışmanlık psikoloğu kendi ofislerine sahiptir ve kendi programlarını belirleyebilir. Diğer tipik işyerleri arasında klinikler, hastaneler, rehabilitasyon tesisleri ve toplum ve ruh sağlığı merkezleri bulunur.
Bilgi ve randevu almak için bizi 0552 642 17 29 telefon numaramızdan arayabilirsiniz
LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sitede yer alan yazı, resim, video ve diğer tüm içerikler ön bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler tanı veya tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Bu site üzerinden hiç bir şekilde gerçek bir muayene, teşhis ve tedavinin yerine geçecek sağlık hizmeti verilmemekte olup, teşhis ve tedaviler yerinde yapılmalıdır. Detaylı Bilgi için lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.