Psikoloji nedir, zihinsel süreçler ve davranışlar üzerine bilimsel araştırmalar dahil, akademik ve uygulamalı bir bilimdir. Psikologlar, algı, dikkat, duygu, kişilik, davranış ve kişilerarası ilişkiler gibi hususları inceler.
Psikoloji nedir ayrıca, bu bilgiyi aile, eğitim, iş ve akıl sağlığı sorunları gibi günlük yaşam dahil olmak üzere farklı insan faaliyet alanlarına uygulamaya odaklanır. Psikoloji, davranış bilimlerinden biridir (sosyal bilimler ve doğa bilimleri dahil olmak üzere geniş bir bilim yelpazesi).
Psikoloji, fizyolojik ve sinirsel süreçleri zihinsel işlev kavramına entegre ederken, insanların sosyal canlılıkta oynadığı rolü anlamaya çalışır.
Psikoloji nedir sorusunun diğer bir hususları ise insan gelişimi, spor, sağlık, endüstri, hukuk ve maneviyatı içeren birçok araştırma ve uygulama dalını içerir. Psikoloji; bilinç, davranış ve sosyal etkileşimi tanımlar ve açıklamaya çalışır. Ampirik psikoloji, esas olarak insan deneyimini ve davranışını olduğu gibi açıklamaya çalışır. 1980’lerden beri psikoloji, bilinç ile beyin veya sinir sistemi arasındaki ilişkiyi incelemeye başladı. Bilinç ve beyin sistemi arasındaki etkileşim belirsizliğini koruyor: Bilinç zihinsel durumu etkiliyor mu yoksa zihinsel durum bilinci mi etkiliyor yoksa ikisi farklı şekillerde mi oluyor?
Projenin Dalları
Pek çok psikoloji dalı vardır. Karşılaştırmalı psikoloji, hayvan davranışları ve psikolojik yaşam çalışmalarını tartışır. Bu dal, psikoloji dışındaki (antropoloji gibi) hayvan davranışlarının incelenmesini içerir. Psikoloji alanı esas olarak insanlarla ilgili olsa da, hayvanların davranışları ve psikolojik süreçleri psikolojik araştırmanın önemli bir parçasıdır çünkü evrimsel bağlantılara büyük önem verirler ve esasen bir psikoloji konusudur (hayvan bilişi ve antropoloji gibi). . Bununla birlikte, insan psikolojisini, psikolojinin sinirbiliminde görülen duygusal ve davranışsal sistemlerin hayvan modellerini karşılaştırarak veya yardımıyla anlamak, psikolojik araştırmanın önemli bir parçasıdır.
Kişilik Psikolojisi
Kişilik psikolojisi; kalıcı zihinsel davranış, düşünce ve duygu kalıplarını inceler ve genellikle “kişisel kişilik” olarak adlandırılır.
Gelişim Psikolojisi
Gelişim psikolojisi; esas olarak bir kişinin hayatındaki düşüncelerin gelişimine odaklanır ve insanların dünyadaki şeyleri nasıl anladığını, davrandığını ve algıladığını anlamaya çalışır ve bu süreçler yaşla birlikte değişir. Ve bu; entelektüel, bilişsel, nörolojik, sosyal veya ahlaki gelişime odaklanabilir.
Kantatif Psikoloji
Kantatif psikoloji; psikolojik araştırmalarda sayısal ve istatistiksel modellemenin uygulanmasını içerir. Ve davranışsal verileri incelemek ve yorumlamak için istatistiksel yöntemlerin gelişimini izler.
Psikometri Psikoloji
Psikometri; psikolojik ölçüm teorileri ve tekniklerini içeren, ikincisi zeka, yetenek, davranış ve kişilik özelliklerinin ölçümünü içeren bir psikoloji dalıdır.
Nöropsikoloji
Nöropsikoloji, beynin yapısını ve işlevini davranışına ve zihinsel süreçlerine göre inceler. Durum beyindeki beyin lezyonlarını ve elektriksel aktiviteyi kaydetmeyi içeren bir değerlendirmeyi içeriyorsa, nöropsikolojiyi içerebilir.
Bir kişinin bir beyin hasarı (inme gibi) şüphesi veya teşhisi konulduktan sonra davranış sorunları olup olmadığını belirlemek için nöropsikolojik değerlendirmeleri kullanın. Sonuç olarak, bireyler bilişsel bozukluklarında olası iyileşmeler elde etmelerine yardımcı olmak için tedavi sağlayabilir.
Sosyal Psikoloji
Sosyal psikoloji, sosyal etkinin insan davranışını nasıl etkilediğini anlamak için bilimsel yöntemler kullanır. Başkalarının gerçek, kurgusal veya örtük varlığından duyguların, davranışların ve düşüncelerin nasıl etkilendiğini açıklamaya çalışır.
Sosyal psikologlar grup davranışını, sosyal inançları, sözel olmayan davranışları, uyumu, saldırganlığı, önyargıları ve liderliği inceler. Sosyal kavramlar ve sosyal etkileşim, sosyal davranışı anlamanın anahtarı olarak görülmektedir.
Adli Psikoloji
Adli psikoloji, ceza soruşturmasında ve hukukta psikolojinin uygulanmasını içerir. Adli psikologlar, psikolojiyi ceza adaleti sistemine ve hukuk mahkemelerine bir bilim olarak uygularlar. Davayı veya davranışı etkileyebilecek psikolojik faktörleri değerlendirmeyi ve bulguları mahkemede sunmayı içerir.
Daha birçok alanda da psikoloji dalı yer almaktadır.
Bilgi ve randevu almak için bizi 0552 642 17 29 telefon numaramızdan arayabilirsiniz.
LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sitede yer alan yazı, resim, video ve diğer tüm içerikler ön bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler tanı veya tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Bu site üzerinden hiç bir şekilde gerçek bir muayene, teşhis ve tedavinin yerine geçecek sağlık hizmeti verilmemekte olup, teşhis ve tedaviler yerinde yapılmalıdır. Detaylı Bilgi için lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.